Tysk minister avgår mitt i krisen

Tysklands ekonomiminister Michael Glos avgår.


Tysklands ekonomiminister Michael Glos kommer mitt under djupaste finanskris att beviljas avsked. Hans beslut att lämna sin post är knappast något förbundskansler Angela Merkel sörjer alltför djupt.

Glos har länge varit en inflytelserik politiker inom CSU, det bayerska systerpartiet till Merkels kristdemokratiska CDU. Den 64-årige Glos blev ekonomiminister 2005 i Merkels första regering, sedan den långvarige CSU-ledaren Edmund Stoiber hade avböjt.

Glos har ofta offentligt hamnat på kollisionskurs med sin chef. Nu senast har han visat irritation över Merkels ovilja att utforma ett kostsamt stimulanspaket för att lyfta Europas största ekonomi ur recessionen.

Han har ofta synts i pratshower på tv och ledande tidningars kolumner med krav om snabba skattesänkningar - något som Merkel vid upprepade tillfällen avfärdat. Glos har följaktligen sällan setts i sammanhang där Merkel hållit viktiga tal eller presskonferenser om den ekonomiska krisen.

Den socialdemokratiske finansministern Peer Steinbrück har uppenbart stått på mycket bättre talefot med Merkel.

I lördags uppgavs att Glos vänt sig till CSU-ledaren Horst Seehofer och sagt att han ville avgå. Seehofer avslog emellertid hans begäran och sade att Glos hade hans fulla förtroende.

Glos accepterade då att fortsätta som ekonomiminister.

På söndagen sades förbundskansler Angela Merkel och Seehofer ha enats om att bevilja Glos avsked. Glos stannar dock kvar på posten tills en efterträdare utsetts.

En källa inom CSU sade att det var uppenbart att Glos inte längre kunde vara kvar på posten efter helgens turer.

– Det hela fick sin egen dynamik, sade källan.

Glos har på senare tid fått utstå hård kritik för att ha varit alltför passiv under finanskrisen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.