Merkel och påven vänner igen

Hade ett långt och förtroligt samtal i dag, som två tyskar emellan.


Tysklands förbundskansler Angela Merkel och tyskfödde påven Benedict XVI har försonats under ett positivt telefonsamtal.

Det har varit spänt mellan dem båda i en vecka sedan påven hävde bannlysningen av Förintelseförnekaren Richard Williamson. Vilket i sin tur resulterade i att Merkel attackerade påven.

– Enligt min mening är de här klarläggandena inte tillräckliga. Det här kan inte få gå vidare utan konsekvenser, sade Merkel vid en presskonferens på tisdagen.

Richard Williamson, biskop inom prästbrödraskapet S:t Pius X, hävdade i ett avslöjande av SVT:s Uppdrag granskning att som mest 300 000 judar dödades under kriget. I onsdags krävde påven att Williamson skulle ta tillbaka sitt uttalande.

Vägrar åka till Auschwitz

Enligt uppgifter både påven och Merkel visat varandra stor respekt under dagens samtal. Nu står de på god fot med varandra, skriver Haaretz.

Williamson säger att han inte direkt kommer att lyda påvens krav om att besöka Auschwitz dödsläger från andra världskriget. Som Nyheter24 rapporterade i går har han dock bett påven om ursäkt för det obehag han vållat honom, men han har inte bett judarna om förlåtelse.

Enligt tidskriften Der Spiegel har han sagt att han ska granska dokumenten om Förintelsen först. Om han finner bevis för att den systematiska judeutrotningen verkligen har ägt rum är han beredd att ändra uppfattning, men det "kommer att ta tid".

Klipp från den nu världskända intervjun med Richard Williamson

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.