Lördag 16 Okt
Stockholm

Island får låna pengar av Sverige

Men hur snabbt och hur mycket vill statsminister Fredrik Reinfeldt inte säga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Island får låna pengar av Sveriges och övriga nordiska grannars riksbanker. Men när, hur och hur mycket kunde - eller ville - statsminister Fredrik Reinfeldt och hans kolleger inte svara på, efter sitt möte i Helsingfors på måndagskvällen.

– Jag kan inte säga något om det exakta beloppet, sade Reinfeldt vid en presskonferens.

Statsministrarna enades dock om att skyndsamt tillsätta en ämbetsmannagrupp som ska arbeta i samordning med Internationella valutafonden IMF, som i fredags kom överens med Island om att dess regering får söka lån på två miljarder dollar för att försöka lösa den akuta finansiella krisen.

Reinfeldt sade till TT att det blir de nordiska finansministrarna som får sätta planen i verket under sitt möte i Helsingfors på tisdagen.

– Jag hoppas att arbetet kommer i gång snabbt, sade Reinfeldt.

Islands statsminister Geir Haarde uttryckte Islands tacksamhet och sade sig ha förståelse för att han inte får med sig ett konkret lånebelopp.

– Jag tänker inte pressa mina nordiska statsministerkolleger, sade Haarde.

Vid en egen presskonferens tidigare på måndagen medgav han dock att de två miljarder man ansökt om hos IMF inte räcker.

– Vi behöver mer, kanske sex miljarder, medgav Haarde vars konservativa Självständighetspartiet delar regeringsmakten med socialdemokraterna.

Nordiska regeringskällor gav vid handen att den nordiska centralbankerna möjligen kan komma upp i samma lånebelopp som IMF men att resten får sökas på annat sätt. I det sammanhanget har Japan och Ryssland nämnts.

Haarde medgav att hans regering "kanske" kunde ha ingripit tidigare i den explosivt överhettade isländska ekonomin men vägrade ta ansvar för krisen som helhet.

– Det politiska ansvaret har jag, men jag tänker faktiskt inte som enskild politiker ta ansvar för en finanskris som har sina rötter i en global ekonomi, tillade han.

– Ett snabbt isländskt EU-medlemskap står inte på dagordningen. När vi väl klarat oss ur krisen så ska vi ta itu med EU-frågan, lovade han.

Regeringens socialdemokrater har länge propagerat för ett isländskt EU-medlemskap. En hårdare reglering av finansmarknaden ligger dock betydligt högre på dagordningen, menade statsministern. Men det gäller nog för fler ekonomier än Islands, sade han och fick medhåll av de nordiska kollegerna.

Haarde betonade att vägen ut ur krisen kommer att bli "mycket smärtsam för alla".

– Det är en utmaning men vi ska klara av den, sade Haarde.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela