Brittiska trupper lämnar Irak

Innan sommaren 2009 ska de brittiska trupperna ha ersatts av amerikanska.


Förhandlingar pågår mellan England och Iraks regering och Gordon Brown väntas göra ett uttalande innan jul. England har för närvarande 4 000 soldater i Irak.

Irak är angelägna om att all utländsk militär ska lämna landet efter att FN:s mandat går ut vid årsskiftet. Efter att läget i staden Basra lugnat ner sig sedan början av året finns inte längre samma behov av utländsk trupp i landet.

– Vi kommer fortsätta vårt nära samarbete med Iraks regering, men vi kommer se en betydande minskning av brittiska trupper som ett erkännande av de framsteg som gjorts här i Basra. Vi siktar på den första halvan av 2009, vårt fokus just nu är att säkra de utsikter till nya jobb, investeringar och välstånd som jag sett i dag, säger Englands internationella utvecklingsminister Douglas Alexander, uppger Sky News.

Redan inom den närmaste veckan kommer britterna sannolikt lämna över Basras flygplats till irakierna. Även säkerheten kommer tas över av amerikanska och irakiska styrkor.

Fem år efter intåget närmar sig nu slutet för brittisk närvaro i Irak.

I april ska uttåget vara fullbordat.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgång väntas på börsen

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.

Morgonens nyheter 24 april

Här är morgonens nyheter i korthet.