Fejksoldat låtsades ha överlevt 9/11

Åtalas för att "ha gjort anspråk på tapperhet."


USA. 32-årige Rick Duncan sa sig ha överlevt terroristattackerna mot World Trade Center. Han sade också sig ha överlevt en vägbomb i Irak.

Ibland brukade han peka på sitt huvud och hävda att han fortfarande hade en metallbit kvar efter brutala erfarenheter av kriget i Irak.

Det var många som ville lyssna på hans berättelser och han hjälpte bland annat politiker att värva röster genom att agera dragplåster och talade även för krigsveteraner i Colorado. Dessutom startade han en egen förening för veteraner.

Men han har aldrig varit marinsoldat. Han heter inte ens Rick Duncan.

Nu åtalas Richard Strandlof av FBI för att "falskeligen ha gjort anspråk på militära utmärkelser och medaljer", ett straff som kan ge honom ett års fängelse och 700 000 kronor i böter.

Bluffen har väckt stor ilska hos landets alla riktiga krigsveteraner.

– Jag mår illa. Som en krigsveteran från Irakkriget är det obegripligt att någon skulle lägga fram en sådan lögn, när amerikanska män och kvinnor faktiskt riskerar livet och familjer som bearbetar sorgen efter dem som verkligen fått göra den ultimata uppoffringen, säger Ryan Gallucci, talesman för AMVETS, enligt CNN.

Strandlof var för tillfället hemlös vid tiden för terroristattackerna och hävdar att han inte är en lögnare, utan att han lider av en "odiagnostiserad psykisk sjukdom".

– Det bara spårade ur, säger Strandlof, enligt CNN.

Riskerar fängelse:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!