Stockholm

Fejkpsykolog arbetade i tio år med barn

Fick över en miljon kronor, trots att han inte var legitimerad psykolog.


Läs mer

TROSA. I över tio år ställde mannen diagnoser på minst 60 barn i Trosa kommun, trots att han saknade fullständig utbildning.

Kommunen visste hela tiden om att mannen inte var behörig psykolog, men genom åren fick han över 1,1 miljoner kronor i löner och lönetillägg.

–Man får inte kalla sig psykolog om man inte är legitimerad, yrkestiteln är skyddad enligt lag och det har naturligtvis med patientsäkerheten att göra, säger Camilla Damell, förbundsjurist på Sveriges Psykologförbund till Södermanlands Nyheter.

Flera av mannens utredningar har legat till grund för vidare beslut att placera barn i särskola.

Ansvariga chefer i Trosa kommun visste redan 1997 att mannen saknade fullständig utbildning, men trots det anställdes han som kurator och psykolog av den dåvarande skolchefen.

Dessutom fick mannen ett lönetillägg som skulle användas för att slutföra hans utbildning som legitimerad psykolog. Men det gjordes aldrig och lönetillägget fortsatte att betalas ut i två års tid.

Han anställdes också som konsult i egenskap av utredande psykolog vid flera tillfällen efter att han avslutat sin fasta tjänst och har genom åren gjort minst 60 psykologiutredningar på barn från förskoleåldern och uppåt.

Mannen har även genomfört psykologisamtal med elever, på uppdrag av kommunen och har under samma period varit fast anställd som utredande psykolog på Lövsta skolhem i Trosa.

Själv säger han att han inte kände till att det krävdes legitimation för att arbeta som utredande psykolog.

– Det var en kollega som talade om det för ett par år sedan. Då slutade jag direkt att arbeta som psykolog och jag har inte gjort det sedan dess, säger han till Södermanlands Nyheter.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.