Inte så jobbigt att vara utan gräs

Stor studie visar att cannabis bara ger milda abstinensbesvär.


Cannabis sägs vara inkörsporten till tyngre droger. Men i jämförelse med till exempel heroin tycks det vara en barnlek att hålla fingrarna i styr om man väl bestämt sig för att sluta använda drogen. Att vara utan cannabis ger bara milda abstinensbesvär jämfört med tyngre droger.

Det hävdar i alla fall en mycket färsk studie som genomförts av tyska forskare. Studien är den första som på ett omfattande sätt undersökt cannabisberoende i en slutenvårdmiljö.

73 patienter som diagnostiserats med ett cannabisberoende deltog i studien.

Abstinensbesvären var som störst den första dagen för att sedan minska stadigt för var dag som gick, skriver Drug and Alcohol Dependence.

Mindre än 50 procent av hela gruppen uppgav någon form av psykiskt eller fysiskt avvänjningssymptom.

Man kom också fram till att endast en mindre del av personerna upplevde starka avvänjningssymptom som kan defineras som kliniska abstinensbesvär, skriver Cannabis.se.

Studien är ett komplement till tidigare undersökningar som visat att även ett långvarigt cannabisberoende inte ger några starka abstinensbehov.

En 22-årig cannabisrökare som använt drogen i flera år bekräftar studiens resultat när Nyheter24 når honom för en kommentar.

– Man blir ju bara sugen, det är inte så farligt. Jag märker inte så stor skillnad i alla fall, säger 22-åringen till Nyheter24.

Jämfört med andra droger är ett cannabisberoende alltså relativt lätt att komma ur. Att sluta med till exempel heroin utan något ersättningssubstitut, en så kallad cold turkey, kan ge kroppen en mycket farlig chock och i värsta fall vara dödlig.

Heroinister måste därför avvänjas med andra läkemedel under lång tid innan kroppen kan ställa om sig.

På flera internetforum diskuteras frågan flitigt och även om avvänjningssymptomen varierar beroende på person så är de flesta överens om att ett uppehåll av cannabis ger relativt milda abstinensbesvär.

"Själv tog jag ett uppehåll på ett par veckor en gång efter att ha rökt i princip dagligen i 6-8 månader. *Ingenting* hände. Inget sug, inget kroppsligt, ingenting. Så är det för det flesta jag känner. Vissa vittnar om att det kan vara lite svårt att sova första natten, och om lätt ökad svettning", skriver en cannabisrökare på ett av internetforumen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.