Lördag 8 Maj
Stockholm

Se regeringsmötet - fem meter under ytan

"Räddas inte Maldiverna i dag, finns det inte mycket hopp för världen i morgon."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På botten av Indiska Oceanen - fem meter under havsytan - höll Maldivernas regering ett annorlunda möte i morse.

Presidenten Mohamed Nasheed och hans ministrar skrev, med syrgasmaskar över munnnen, under ett dokument som manar resten av världen att sänka sina koldioxidutsläpp.

–Vi försöker få ut ett budskap om vad som kommer att hända på Maldiverna, om klimatförändringarna inte hejdas, säger Maldivernas president Mohamed Nasheed till BBC.

Turistparadiset Maldiverna - med 1 190 korallöar i Indiska Oceanen - ligger utanför sydvästra Indien. De flesta öarna befinner sig endast en och en halv meter ovanför havsnivån. Om polarisarna fortsätter att smälta i den takt som forskare tror kan landet ligga begravt under vattenytan om mindre än 100 år.

– Räddas inte Maldiverna i dag, finns det inte mycket hopp för världen i morgon, säger presidenten.

Mötet, som pågick en halvtimme på botten av Indiska Oceanen, var en demonstration och uppmaning till världens länder inför FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december. Dokumentet som skrevs under kommer att tas med under klimatkonferensen.

Enligt Maldivernas president är det livsviktigt att världens alla länder kan få till stånd en överenskommelse som kan ersätta Kyotoavtalet från 1997.

–Annars kommer vi att dö, säger han till BBC.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela