Politisk exfånge segrar i Maldiverna

Den före detta politiska fången Mohammed Nashid vinner presidentvalet i öriket.


Mohammed Nashid vinner presidentvalet i öriket Maldiverna, uppger landets valmyndighet. Den före detta politiska fången besegrar därmed den president som suttit längst vid makten i Asien, Maumoon Abdul Gayoom.

När drygt 97 procent av valsedlarna räknats natten till onsdagen hade Nashid fått omkring 54 procent mot 46 för Gayoom. Nashid har därför säkrat minst hälften av rösterna när alla räknats färdigt om fem-sex dagar, säger en tjänsteman vid valmyndigheten.

75 procent av landets 209 000 röstberättigade gick till valurnorna.

Maumoon Abdul Gayoom, president sedan 1978, hade en enad opposition mot sig när landet genomförde den andra och avgörande omgången i sitt första demokratiska val.

Turistparadiset Maldiverna - med 1 190 korallöar i Indiska oceanen - har på sistone för första gången fått uppleva regeringskritiska demonstrationer och valmöten utan ingripanden från polisen. Husfasader i huvudstaden Male har varit täckta med affischer och klotter för oppositionskandidaterna med uppmaningar om att "Rösta för förändring".

Tisdagens val blev så kulmen på landets väg mot politisk frihet.

I första valomgången för tre veckor sedan fick president Gayoom drygt 40 procent av rösterna och lyckades alltså inte nå upp till de 50 procent som krävdes för att undvika en andra omgång.

Utmanare är Maldiviska demokratiska partiets Mohammed "Anni" Nashid som gripits av regimen 27 gånger, utsatts för tortyr och av Amnesty International tidigare utsetts till "samvetsfånge". I första valomgången fick han 25 procent av rösterna, men stöddes nu av de fyra andra oppositionskandidaterna.

Mohammed Nashid gick till val på att privatisera statliga bolag, skära ner på statsutgifterna och förvandla presidentpalatset - som Gayoom låtit bygga för en halv miljard kronor - till det universitet som Maldiverna saknar.

Maldivernas president har jämförts med Zimbabwes Robert Mugabe och Kubas Fidel Castro. Men trots decennier av brist på mänskliga rättigheter och anklagelser om korruption prisar många maldivier Gayoom. Han har förvandlat landet - som fram till 1965 var brittiskt protektorat - från en fattig ekonomi beroende av fiske till ett exklusivt turistmål med Sydasiens högsta inkomst per capita. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!