Heroinet dödar fler än kriget i Afghanistan

"Pengarna går ner i fickan hos män i svarta turbaner så väl som hos män med vita kragar."


AFGHANISTAN. Trots att talibanerna förstås utnyttjar den djupa traditionen av opiumodling är det inte endast de som drar nytta av de enorma summor pengar som det genererar.

Enligt en ny FN-rapport från UNODC, FN:s organ för narkotikabekämpning, drar även afghanska tjänstemän nytta av den afghanska opiummarknaden som beräknas vara värd 450 miljarder kronor per år.

–Pengarna går ner i fickan hos män i svarta turbaner så väl som hos män med vita kragar, säger Antonio Maria Costa, chef för UNODC.

Höga tjänstemän inom den afghanska regeringen, politiker i provinserna och poliser. Alla drar nytta av heroinhandeln.

Silkvägen har förvandlats till heroinvägen och den karvar ut en stig av död och våld genom ett av världens mest strategiska och fientliga områden, säger Antonio Maria Costa, till CNN.

Enligt Costa finns det tre alternativ för att lösa att heroinpengarna inte hamnar hos enskilda individer, bidrar till korruptionen och finansierar terror.

–Det första är att det legaliseras globalt, vilket inte kommer att hända snart.

–Det andra alternativet är att vi fortsätter och ökar heroinbehandlingar för heroinster och ger dem ett legalt alternativ.

Costa menar att det kan vara värt att titta på länder som Schweiz, Nederländerna, Storbritannien, Spanien och Kanada.

–I alla dessa länder finns det små, men växande program som tillhandahåller lagligt heroin.

– Och för det tredje skulle vi kunna se Afghanistan som en röd zon. Det betyder att vi erkänner Afghanistan som världens största marknad för heroin också i framtiden och fokuserar på att reglera utförseln.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!