Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Knarkekonomin kan hjälpa Afghanistan"

Nyheter | 03/09/2009 10:54

"Opiumförsäljningen bör appliceras på övrigt jordbruk."

Utrikesminister Carl Bildt ser ljusglimtar i Afghanistan. På sin blogg skriver han:

"Det är värt att notera att större delen av landet nu är fritt från opium-odling, och att man även i de områden i syd där det mesta nu är koncentrerat lyckats att begränsa de arealer som används till odlingen."

Men samtidigt som Bildt citerar FN-rapporten som visar att opiumodlingen i Afghanistan sjunkit, uppger Afghanistankännaren Börje Almqvist att det endast är "marknaden som reagerat på verkligheten."

–Den senaste rapporten från FN:s organ mot brott och narkotika (UNODC) är inte fel i sig. Däremot beror dagens sjunkande nivåer på att opiumpriserna sjönk förra året, säger journalisten och medlemmen i Svenska Afghanistan Kommitéens styrelse, Börje Almqvist, till Nyheter24.

–Opiumodlarna grämer sig för att de inte odlade vete, vars priser gick upp, därför gör många det nu.

FN-rapporten visar även att det finns tecken på att opiumet har sparats. Marknaden är mättad.

"Producenterna undanhåller enorma lager, troligen över 10000 ton vilket är tillräckligt för att täcka hela världens heroinberoende under två år", står det i rapporten.

– Var är dessa lager? Vem undanhåller dem och varför? Underrättelsetjänster borde desarmera denna tickande bomb av opiumlager innan de förvandlas till ett ödesdigert scenario, säger UNODC-chefen Antonio Maria Costa.

Regeringen måste hitta andra försörjningsmöjligheter för bönderna.

–De kan inte bara lova guld och gröna skogar och hot om att förstöra böndernas skördar, säger Almqvist.

I stället menar Börje Almqvist att det är opiumförsäljningen som kan visa vägen.

– Problemet för bönderna är försäljningen av skörden. Här finns mycket att lära av opiumekonomin. Processen från att det skördas till att det säljs skulle kunna appliceras på annat jordbruk och leda till en smidigare bättre fungerande jordbruksekonomi, säger Börje Almqvist till Nyheter24.

Skrivet av: