"LSD fick mig att sluta dricka"

- 25/10/2009, 00:17 -

Forskningen med och om psykedeliska droger tar fart igen.

LONDON. För brittiska The Guardian berättar en 35-årig universitetslärarinna om hur den starkt psykadeliska drogen LSD hjälpte henne att ta sig ur vad som höll på att bli ett alkoholmissbruk.

– För mig fungerade det som en katalysator som hjälpte mig att sluta med ett destruktivt beteende, säger hon till The Guardian.

– När jag studerade brukade jag dricka två till tre flaskor vin ett par gånger i veckan. Jag hade inte så mycket vänner och trivdes inte speciellt bra med mig själv.

En dag blev hon erbjuden LSD.

– Och efter att jag tagit det kände jag mig inte ensam längre. Det hjälpte mig att se på mig själv på ett helt annat sätt. Det ökade mitt självförtroende och jag kände inte någon lust att dricka eller röka längre.

Sedan den dagen 1995 har hon inte använt sig av alkohol eller cigaretter.

– Och jag känner mig mycket lyckligare.

Lärarinnan berättar att hon tar LSD en till två gånger per år.

På 1960-talet bedrevs forskning med LSD. Terapeuter gav drogen till patienter för att bota depressioner, missbruk och ångest.

Men efter att LSD började spridas mer och mer och fler och fler använde sig av drogen på sin fritid väcktes en oro över att drogen kunde trigga i gång schizofreni och kroniska mentala problem.

1971 klassades LSD som en klass 1 drog, vilket betyder att drogen anses mycket farlig och inte har något medicinskt undersökningsvärde.

Men på senare tid har allt fler forskare börjat intressera sig för psykedeliska droger och dess potentiella effekter.

På ansedda Berkeleyuniversitetet i Kalifornien har de redan börjat forska på LSD.

– Berkeley var det första universitet som fick tillåtelse att forska på drogen. Studierna utförs med testpersoner som det delas ut LSD till. Forskningen på Berkeley syftar till att förstå om och hur drogen kan öka kreativiteten hos människor, säger Amanda Feilding, direktör för den Oxfordbaserade Beckleystiftelsen och en nyckelperson i återupplivandet av forskningen om och med psykedeliska droger.

Skrivet av: