Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marijuanabruk lagligt i Argentina

Nyheter | 26/08/2009 09:48

Fem unga män som greps med jointar på fickan kan andas ut. Högsta domstolen i Argentina tillåter cannabis för privat bruk och följer därmed i Mexikos fotspår.

Argentina tillåter cannabis för privat bruk i hemmet.

Beslutet fattades av högsta domstolen i samband med att fem unga män greps med marijuanacigaretter i sina fickor.

Domslutet gäller så länge det inte skadar någon utomstånde och ska inte ses som någon legalisering av drogen, utan endast för privat bruk i hemmet.

Enligt en undersökning nyligen tror 29 procent av argentinarna att det bästa sättet att lösa marijuanafrågan är att legalisera det.

Förra veckan legaliserade Mexiko innehav av små mängder narkotika, såväl kokain som metaamfetatmin. Det beslutet togs som ett led i att försöka få bukt med myndigheternas bekämpning av den organiserade brottsligheten runt narkotikahandeln.

– Det är ganska klart att drogpolicyn har misslyckats, säger Robert Pastor, före detta säkerhetsrådgivare åt USA:s regering, till CNN.

– Därför är det naturligt för folk att fråga sig om det finns en bättre lösning. Det som Argentina och Mexiko gör är på många sätt en ny riktning i frågan, säger Pastor till CNN.

Skrivet av: