Lördag 24 Jul
Stockholm

Greenpeace blockerar Vattenfalls koltransporter

Svenskar har intagit 20 meter höga omlastningsmaskiner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MALASZEWICZE. Svenska Greenpeaceaktivister har under onsdagen blockerat koltransporter till Vattenfalls polska kraftverk. Aktionen är en markering mot eljättens polska kolkraftverk. Samtidigt dumpades 18 ton brunkol utanför regeringskansliet under onsdagen.

Svenskarna finns bland de åtta aktivister som har äntrat en av de 20 meter höga omlastningsmaskiner som används för att lasta om kol från ryska och ukrainska vagnar till polska vagnar.

– De är kvar, och planerar att fortsätta blockaden tills på torsdag då statsminister Fredrik Reinfeldt leder mötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Europeiska rådet, där EU:s position inför de kommande förhandlingarna i Köpenhamn ska fastställas, säger Jan Isaksson, pressekreterare på Greenpeace, till Nyheter24.

Aktivisterna bär på banderoller med texten: "Reinfeldt: stoppa Sveriges kolkraftverk" och "Climate change, made in Sweden".

– Det är självklart att vi på sikt vill att Vattenfall helt drar sig ur kolkraftsindustrin. Men det minsta vi begär är att Vattenfall i alla fall slutar att investera mer i den här verksamheten och bygger fler kolkraftverk. Vi vet att det finns parter i branschen som säger att avskillningen, som Vattenfall gärna pratar varmt om, inte är ekonomisk hållbar, säger Isaksson.

Totalt deltar 18 aktivister från Polen, Sverige, Italien och Österrike. De uppmanar också Polens premiärminister Donald Tusk att börja fasa ut den polska kolkraften.

– Aktionen är en del i vår kampanj för att få regeringen att ändra ägardirektiven till Vattenfall. Reinfeldts tal om klimatförändringar och vikten av agerande rimmar illa med att ett av statens bolag fortsatt satsar på kolkraft, säger Isaksson till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela