Fler än 90 döda i bombattentat i Pakistan

Bilbomb detonerade i centrala Peshawar. Antalet döda väntas stiga.


PESHAWAR. Pakistan har drabbats av det värsta bombattentatet på två år. 96 personer rapporteras döda efter att en bilbomb detonerat på en välbefolkad marknad i Peshawar. Regeringen befarar att uppemot 110 personer kan ha dött i explosionen.

Eldflammorna från explosionen var så kraftiga att flera byggnader vid marknadsplatsen fattade eld. Skadorna uppges vara omfattande, och siffran på antalet döda väntas växa.

–Polischefen för det norvästra gränsområdet säger att många fler kommer att rapporteras som döda som för tillfället befinner sig på sjukhuset, säger Sky News Asienkorrespondent Alex Crawford.

– De tror att bomben bestod av sprängmedel på 100 kilo och att den utlöstes med fjärrkontroll. Det finns så mycket bråte att ambulanser och räddningspersonal har problem att ta sig fram, säger han.

Det finns uppgifter om att bombattentatet skulle sammanfalla med besöket av USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Hon är för tillfället i Pakistan för att förbättra relationerna mellan länderna, och diskutera kampen mot militanta islamister.

På en presskonferens i Islamabad sa Clinton:

– Den här kampen rör inte bara Pakistan, utan extremisterna är också beredda att förstöra det som är viktigt för oss, för er, och för alla människor. Det här är en kamp som också angår oss.

Salman Ashgar, en bloggare från Peshawar, skrev på Twitter att cykeltaxis använts för att forsla bort skadade:

"Katastroftillstånd bör utfärdas. Militären måste sättas in... Regeringen kan inte hantera detta."

I oktober har tre bomber detonerat i Peshawar. En dödade så många som 50 människor. Innan onsdagens attack hade 250 personer omkommit i tio olika bombningar i Pakistan under året.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!