Marocko utvisade svensk toppdiplomat

- 06/11/2009, 12:44 -

"Sverige vidhåller att Marockos agerande är orimligt och svårt att förstå."

MAROCKO. En svensk ambassadtjänsteman vid ambassaden i Rabat utvisas. Det marockanska utrikesdepartementet anklagar den kvinnliga svenska diplomaten för att ha lämnat över ett officiellt marockanskt dokument till den västsahariska befrielserörelsen

I går kallade svenska UD den marockanska ambassadören i Stockholm till möte.

– Sverige vidhåller att Marockos agerande är orimligt och svårt att förstå, uppger Boris Vasic på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Jobbar kvinnan kvar inom UD?

– Ja, självklart. Vi anser att det marockanska agerandet är helt fel och en kraftig överreaktion, säger UD:s presschef Anders Jörle.

UD vill inte kommentera närmare kring vad kvinnan ska ha gjort.

Men enligt det marockanska utrikesministeriet tog kvinnan emot ett dokument, som innehåller en marockansk analys av Västsaharafrågan, vid ett möte för utländska diplomater på utrikesdepartementet.

Marockos utrikesminister,Taib Fassi Fihri, påstår att hon senare ska ha lämnat över dokumentet till personer med kopplingar till Algeriet och separatiströrelsen Polisario.

Utrikesministern kallar det för ett "oacceptabelt professionellt misstag", skriver den

Den kvinnliga diplomaten har tidigare varit aktiv i att rådgiva svenska investeringar i nordvästra Afrika.

Polisario driver kampen för ett självständigt Västsahara och vill att det ska hållas en folkomröstning om territoriets status. Sedan 1975 har området varit annekterat av Marocko.

För bara en vecka sedan tog socialdemokraterna beslutet att de vill erkänna Västsahara som en självständig stat.

– Vi kommer att driva frågan och får vi makten nästa val kommer vi även att genomföra erkännandet, säger Urban Ahlin (s) vice ordförande i utrikesutskottet, till Nyheter24.

Hur ser socialdemokraternas relation med Polisario ut?

– Vi har samarbetat väldigt länge och mycket med Polisario och stöder deras kamp för ett självständigt och fritt Västsahara.

Tidigare i år meddelade Forum För Levande Historia att de tilldelar människorättsaktivisten Brahim Dahane, försvarare av mänskliga rättigheter i Västsahara, Per Anger-priset.

Den 16 november är det tänkt att Sveriges kulturminister, Lena Adelsohn Liljeroth (m), ska dela ut prissumman om 150 000 kronor och symbolen i silver. Den väger lika mycket som ett mänskligt hjärta.

Brahim Dahane, som är ordförande för människorättsorganisationen

Skrivet av: