Strider i Managua om valsegern

Skottlossning, stenkastning och slagsmål utbröt mellan regeringens och oppositionens anhängare i Nicaragua.


Skottlossning, stenkastning och slagsmål utbröt mellan regeringens och oppositionens anhängare i Nicaragua när båda sidor på måndagskvällen hävdade att de vunnit söndagens lokalval i huvudstaden Managua.

Många skadades och enligt oppositionen sköts en människa ihjäl.

Anhängare till sandinisternas kandidat Alexis Arguello sågs med käppar och stenar ge sig på omkring 3 000 oppositionstrogna på väg mot en lokal där rösterna räknades. Enligt en AFP-korrespondent skottskadades tre personer.

Polisen sade att fyra människor skadats av kulor men att ingen dödats. Men oppositionsledaren Arnoldo Aleman uppgav att en av de skjutna dött senare.

Tidiga officiella resultat visar att Daniel Ortegas regerande parti Sandinisternas front för nationell befrielse (FSLN) har fått flest röster i 100 av de 146 kommunerna, däribland i huvudstaden.

Oppositionen säger sig ha segrat i Managua och i 57 andra kommuner och talade om valfusk när demonstranterna på måndagskvällen gav sig ut på gatorna. Ortega förbjöd två av oppositionspartierna att lansera sina borgmästarkandidater.

På lokal nivå har Ortegas parti suttit på en majoritet av de politiska posterna sedan förra valet för fyra år sedan.

Ortega ledde 1979 revolutionen som störtade den USA-stödda Somozadiktaturen. 1990 förlorade han makten men vann presidentvalet 2006.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.