Sarkozy skriver sin egen historia

- 09/11/2009, 16:01 -

Frankrikes president skryter på Facebook om att han var i Berlin när muren föll. Men är det verkligen sant?

PARIS. De flesta - med åldern inne - har ett tydligt minne av var de befann sig när Berlinmuren föll sent på kvällen den 9 november 1989. Andra fick luft under vingarna när historiens vingslag slog som hårdast. Och befann sig på plats i egen hög person. Åtminstone i fantasin.

Frankrikes president - Nicolas Sarkozy - hävdar i sin Facebookstatus att han fanns i Berlin vid det historiska tillfället. Men därom tvista de lärde. Det finns nämligen uppenbara luckor i presidentens berättelse.

Sarko skriver att han var på plats tillsammans med sin borgerliga partivän Alain Juppé. Och att de där - av en tillfällighet - träffade Francois Fillon, som i dag är premiärminister, i en stor samling människor som anade vad som komma skulle och samlats vid på morgonen.

Därefter ska de ha begett sig till den berömda övergången in till östsidan - . Tillsammans med tyska familjer ska presidenten där ha hittat en hammare som de slog loss en bit av muren med.

Historiker konstaterar att det finns minst två luckor i historien:

1: Den 9 november visste ingen - vare sig i Berlin eller i Paris - att muren skulle falla samma kväll. Därför fanns heller ingen stor folksamling vid Brandenburger Tor förrän sent på kvällen.

2: Den tidigare premiärministern Alain Juppé sa i ett äldre teveinslag att han anlände i Berlin den 10 eller den 11 november. Det är först när presidenten trampat i klaveret som Juppé - numera borgmästare i Bordeaux - på kommunstyrelsens sajt skriver att han var i Berlin redan den 9 november.

Skrivet av: