Riksadvokaten vill ha haschdebatt

Norske Riksadvokaten vill ha debatt om eventull legalisering av cannabis.


Norges motsvarighet till vår justitiekansler, riksadvokat Tor-Aksel Busch, efterfrågar en sansad debatt om legalisering av hasch och marijuana.

- Straffet för cannabis är en svår fråga, eftersom det kriminaliserar stora delar av befolkningen, säger Busch i en intervju med norska Aftenposten.

Den norske riksadvokaten menar att tiden är kommen för att ta debatten om legalisering av cannabis.

Utspelet kom under en stor internationell cannabiskonferens i Oslo igår. Tor-Aksel Busch pratade om legalisering av bruk och innehav när det handlar om små mängder cannabis, och om passande straffsatser för narkotikaförbrytelser.

- Detta är en fråga som förtjänar diskussion i allra högsta grad, säger riksadvokaten som menar att det är märkligt tyst om cannabis i det offentliga samtalet.

I december lägger norska regeringen fram sitt utkast till nya nartkotikabestämmelser, och Busch menar att de som vill diskutera legaliseringsfrågan måste börja prata nu.

- Straff för cannabis är en svår fråga, eftersom det kriminaliserar stora delar av befolkningen. Idag har 48 procent av de unga i Oslo-regionen prövat hasch innan de fyllt 30 år.

Riksadvokaten understryker dock att bruk av cannabis även fortsättningsvis bör vara kriminellt, samtidigt menar han att man bör titta på alternativa straffsatser.

- Traditionella böter har för liten effekt på unga haschrökare som blir tagna första gången. Vi vill hellre ge dem åtalseftergifter, och vi bör bara straffa där det kan dokumenteras ett behov. Det är lätt att förbruka straff, det har det här landet gjort, säger Tor-Aksel Busch till Aftenposten.

52 procent av narkotikadomarna i fjol handlade om bruk och innehava av små mängder narkotika, och mer än hälften av alla narkotikadömda i norska fängelser sitter kortare än 10 månader.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!