Talibanerna ökar i Afghanistan

Talibanernas närvaro har ökat med nästan 50 procent sedan i fjol. (TT)


Talibanska rebeller har nu en permanent närvaro i nästan tre fjärdedelar av Afghanistan och utgör ett växande hot mot huvudstaden Kabul. Det hävdar tankesmedjan ICOS (International Council on Security and Development) i en rapport som presenterades i dag.

Talibanska styrkor sägs ha expanderat från sina baser i södra Afghanistan och etablerat sig i landets västra och nordvästra regioner såväl som norr om Kabul och i själva huvudstaden, enligt rapporten.

Talibanerna finns nu närvarande i 72 procent av Afghanistan, mot bara 54 procent förra året, hävdar ICOS, som med "permanent närvaro" menar att talibanerna är kapabla att utföra minst en attack i veckan.

Talibanerna, som styrde landet mellan 1996 och 2001, utgör nu ett hot längs tre av fyra huvudvägar till Kabul, enligt tankesmedjan som menar att detta visar att talibanernas politiska, militära och ekonomiska strategier nu är mer framgångsrika än västmakternas.

Afghanistans utrikesdepartement tillbakavisar starkt ICOS rapport.

ICOS är en internationella tankesmedja med säte i London och kontor i Kabul, Ottawa, Rio de Janeiro, Byssel och Paris. Rådets arbete omfattar utrikespolitik, säkerhet, utveckling och narkotikabekämpning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!