EU släcker glödlampan för gott

Mer än en fjärdedel av Sveriges elproduktion kommer att sparas in. (TT)


Motsvarande mer än en fjärdedel av Sveriges elproduktion kommer att sparas in när EU från nästa år börjar förbjuda glödlampor. På måndagen sade en expertgrupp, kommittén för ekodesign, ja till förslaget.

Förbudet innebär att de mest energislukande glödlamporna, 100-wattare och liknande, tas bort från butikshyllor i Europa redan nästa höst. Svagare lampor, 25 watt och därikring, får en nådatid fram till 2012.

När ekodesignkommittén, med representanter från organ som till exempel svenska Energimyndigheten, nu har sagt ja till EU-kommissionens förslag går det vidare till EU-parlamentet och EU-kommissionen, som väntas klubba förbudet i vår.

Enligt ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen ska förbudet spara uppemot 40 terrawattimmar (TWh) årligen, motsvarande hela Rumäniens elförbrukning eller mer än en fjärdedel av Sveriges elproduktion.

Formellt sätter EU upp effektivitetskrav på belysning. Dessa är omöjliga att uppfylla för de traditionella glödlamporna, där det mesta av energin förslösas som värme.

Konsumenterna kommer därmed att ha att välja mellan så kallade lågenergilampor - i praktiken minilysrör - och halogenlampor. De förstnämnda är allra energieffektivast, men har nackdelen att dess ljus ofta uppfattas som kallt och ogästvänligt.

Både lågenergi- och halogenljus har också ratats av många eftersom de är svårare att få att fungera med dimmer, men det problemet håller branschen nu på att lösa.

Helt kört är det inte heller för den gamla glödlampan. Den ska tillåtas för vissa ändamål även framöver, som i utomhusbelysning, i ugnar och i bilar. Lågenergiljus fungerar sämre i kyla och i höga temperaturer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!