Lördag 1 Okt
Stockholm

Plundring och våldtäkter i Kongo

Drömmen om fred allt längre bort när plundring och våldtäkter rapporteras åter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nya rapporter från Kongo handlar om plundrade byar, våldtagna kvinnor och genomsökta hus under måndagen och tisdagen, enligt CNN.

Och hoppet om att upprätthålla vapenvilan mellan regeringstrupperna och rebellerna fortsätter att avta.

Plundrandet inleddes efter en nästan timslång nattlig eldstrid norr om provinshuvudstaden Goma, som innefattade några av de mest intensiva striderna sen rebellernas ledare Gen. Laurent Nkunda förklarade vapenvila den 29 oktober.

Sedan dess har båda sidor anklagat varandra för att inte upprätthålla vapenvilan, och såväl talesmän från FN som från Kongos regeringshåll rapporterar om strider med hundratals döda, inklusive civila.

FNs talesman i Kinshasa, öveste Jean-Paul Dietrich, säger till CNN att kongolesiska trupper började plundra byn Kanyabayonga, ca 100 km norr om Goma, sent under måndagkvällen.

- De sköt i luften och inuti husen, säger Dietrich. Som också berättar om rapporter på radio från lokala myndigheter som handlar om att soldater våldtagit kvinnor inne i byn. Och att hundratals soldater fortsatte plundringståget i byar längre norrut.

Striderna har förvärrat en redan svår humanitär situation. Över 250 000 människor har tvingats flytta på grund av konflikten, att läggas till de runt 800 000 som tidigare flytt på grund av våldet, enligt FN.

Under tisdagen fortsatte eldstriderna i Kibati, 10 km norr om Goma.

- Det är väldigt höga spänningar, en liten incident kan kan skapa storbråk mellan parterna, säger Jean-Paul Dietrich till CNN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.