Krav på vapenvila i Kongo-Kinshasa

Afrikanska ledare vädjade i dag om omedelbart eldupphör i östra Kongo-Kinshasa.


(TT)Afrikanska ledare samlade i Kenya vädjade på fredagen om ett omedelbart eldupphör i striderna i östra Kongo-Kinshasa. De krävde också att "humanitära korridorer" öppnas så att flyktingarna kan få hjälp.

Vid toppmötet i Kenyas huvudstad Nairobi krävde de församlade politikerna också att de avtal som redan finns om avväpning av rebellstyrkor i regionen genomförs och att FN-styrkan Monuc får mandat att sätta hårt mot hårt och tvinga fram fred.

Slutdeklarationen lästes upp av värdlandets utrikesminister Moses Wetangula. Den lades fram efter ett dagslångt möte mellan presidenterna i Kongo-Kinshasa, Rwanda och flera andra länder i regionen. Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon deltog.

Men medan mötet i Nairobi pågick flammade nya strider upp i den kongolesiska provinsen Nord-Kivu, där hundratusentals människor är på flykt och civilbefolkningen utsätts för grova övergrepp.

Massvåldtäkter

Mer än 3 500 fall av sexuella övergrepp har dokumenterats mellan januari och september i år i Nord-Kivu.

– Det betyder mer än 400 våldtäkter i månaden, sade Elisabeth Byrs, talesperson för FN:s samordningsorgan för humanitär hjälp (Ocha) lakoniskt på fredagen.

Mer än en kvarts miljon människor i östra Kongo-Kinshasa har flytt sina hem sedan striderna intensifierades i september. Redan dessförinnan befann sig cirka 800 000 på flykt undan de ständigt återkommande konflikthärdarna i det jättelika afrikanska landet. Granateld och skottlossning hördes på morgonen invid Kibati norr om provinshuvudstaden Goma. Tusentals människor flydde från lägret några kilometer därifrån när skjutandet började, rapporterade en AFP-reporter på plats. Han såg över hundratalet regeringssoldater marschera norrut mot fronten.

– Nkunda kommer och vi ska bekämpa honom, sade en soldat enligt reportern.

FN-utreder mord

Rebelledaren Laurent Nkunda är nyckelperson i hela konflikten men han deltog inte i toppmötet i Nairobi. Nkunda leder tutsirebellerna som gör uppror mot den kongolesiska regeringen och dess armé. Misstankar att Nkunda får stöd av grannlandet Rwanda och dess president Paul Kagame har luftats länge i det internationella samfundet - men Kagame tillbakavisar anklagelserna. Under veckan har människorättsgrupper anklagat Nkundas rebeller och den lokala mai mai-milisen för att avsiktligt ha dödat minst 20 civila i staden Kiwanja. Reportrar som kom till staden i torsdags såg många lik fortfarande ligga kvar på gatorna.

– På fredagen inledde FN-styrkan Monuc en utredning om brott mot de mänskliga rättigheterna i Kiwanja, sade en talesman i den kongolesiska huvudstaden Kinshasa.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.