Svettigt för varmblodiga dinosaurier

- 16/11/2009, 14:02 -

Dinosaurierna var varmblodiga hävdar en forskargrupp.

STORBRITANNIEN. Var dinosaurierna varmblodiga i likhet med vår tids däggdjur och fåglar eller kallblodiga som de ödlor som finns i dag? Svaret på den här frågan säger mer än om huruvida man skulle vilja krypa upp i famnen på en dinosaurie när vinterkylan rasar som värst, skriver Science Daily.

En färsk studie levererar stark bevisning för att urtidsödlorna till skillnad från sina nutida släktingar var varmblodiga.

Om de i själva verket var varmblodiga innebär det att de var smartare och mer atletiska än man tidigare trott. Med snarlika egenskaper som dagens däggdjur och fåglar.

Dessutom skulle varmblodigheten ha gjort det möjligt för dem att bo i kallare klimat.

Fördelarna har dock ett pris. Varmblodiga djur kräver mycket mer mat. Deras matsmältningsförmåga kollapsar om de kyls ner för mycket - och därför är konstanta bränslepåfyllningar en nödvändighet.

Forskargruppen bakom den nya dinosaurieupptäckten - ledd av Herman Pontzer, professor i arkeologi - använde modern datorteknik för att simulera de förhållanden som dinosaurierna levde under. Och därmed kunna närma sig svaret på frågan om de var varmblodiga eller inte.

– Det är spännande att applicera vår studie av levande djur ända tillbaka till fossilfynden för att testa alternativa evolutionära scenarier, säger Pontzer.

Bland annat använde forskarteamet datamodeller där en komplicerad metod avgör muskelvolymen som en dinosaurie behöver för att kunna röra sig. Att aktivera fler muskler innebär att man bränner mer energi - som alltså kan ha krävt att jättedjuren faktiskt var jämnvarma.

– Våra resultat ger starka bevis för att många dinosaurier förmodligen var varmblodiga. Debatten om den här frågan lär säkert fortsätta. Men vi hoppas att vår studie kan bidra med spännande nya fynd, säger Herman Pontzer.

Skrivet av: