Svettigt för varmblodiga dinosaurier

Dinosaurierna var varmblodiga hävdar en forskargrupp.


STORBRITANNIEN. Var dinosaurierna varmblodiga i likhet med vår tids däggdjur och fåglar eller kallblodiga som de ödlor som finns i dag? Svaret på den här frågan säger mer än om huruvida man skulle vilja krypa upp i famnen på en dinosaurie när vinterkylan rasar som värst, skriver Science Daily.

En färsk studie levererar stark bevisning för att urtidsödlorna till skillnad från sina nutida släktingar var varmblodiga.

Om de i själva verket var varmblodiga innebär det att de var smartare och mer atletiska än man tidigare trott. Med snarlika egenskaper som dagens däggdjur och fåglar.

Dessutom skulle varmblodigheten ha gjort det möjligt för dem att bo i kallare klimat.

Fördelarna har dock ett pris. Varmblodiga djur kräver mycket mer mat. Deras matsmältningsförmåga kollapsar om de kyls ner för mycket - och därför är konstanta bränslepåfyllningar en nödvändighet.

Forskargruppen bakom den nya dinosaurieupptäckten - ledd av Herman Pontzer, professor i arkeologi - använde modern datorteknik för att simulera de förhållanden som dinosaurierna levde under. Och därmed kunna närma sig svaret på frågan om de var varmblodiga eller inte.

– Det är spännande att applicera vår studie av levande djur ända tillbaka till fossilfynden för att testa alternativa evolutionära scenarier, säger Pontzer.

Bland annat använde forskarteamet datamodeller där en komplicerad metod avgör muskelvolymen som en dinosaurie behöver för att kunna röra sig. Att aktivera fler muskler innebär att man bränner mer energi - som alltså kan ha krävt att jättedjuren faktiskt var jämnvarma.

– Våra resultat ger starka bevis för att många dinosaurier förmodligen var varmblodiga. Debatten om den här frågan lär säkert fortsätta. Men vi hoppas att vår studie kan bidra med spännande nya fynd, säger Herman Pontzer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.