Talibanvädjan om nåd för dödsdömda

Afghanistans talibaner, beryktade för sina offentliga avrättningar, ber nu FN att försöka stoppa avrättningarna i landet av dödsdömda.


Talibanerna i Afghanistan, beryktade för sina summariska offentliga avrättningar, uppmanade på torsdagen FN att försöka förmå regeringen i Kabul att stoppa avrättningarna av dödsdömda fångar.

Maningen framfördes på talibanernas webbsida på nätet. Som orsak angavs farhågor för att fångarna inte fått ordentliga rättegångar.

I veckan började den afghanska regimen avrätta dödsdömda igen efter ett uppehåll på över ett år. Nio fångar, bland dem tre talibaner, togs av daga för mord, våldtäkt och tagande av gisslan.

120 dödsdömda

Ödet för 120 andra dödsdömda fångar vilar i händerna på president Hamid Karzai, som måste godkänna varje avrättning. Dödsstraffet har tagits i bruk igen efter protester bland allmänheten mot stigande kriminalitet. Både FN och EU har uppmanat Karzai att stoppa avrättningarna med motiveringen att man inte är övertygad om att den föregående juridiska processen alltid hållit måttet.

Enligt FN:s människorättskommissarie ligger standarden i Afghanistans rättsväsende långt under internationellt godtagbar standard. Dessutom är övergrepp från polisens och rättsväsendets sida väl dokumenterade.Talibanerna vädjar Nu säger sig även talibanledningen vara orolig för rättssäkerheten.

"Vi uppmanar starkt FN, EU, Röda Korset och människorättsgrupper att enträget försöka stoppa dessa barbariska handlingar", skrev man på webbsidan. Också i våras framförde talibanerna en liknande vädjan till FN och människorättsorganisationer.

Talibanerna, som bekämpar den väststödda Karzai-regimen, har själva avrättat åtskilliga tillfångatagna soldater och civila sedan den islamistiska rörelsen fördrevs från Kabul av USA-ledda styrkor 2001. Också under talibanväldet i landet 1996-2001 förekom talrika avrättningar, stundom offentligt på Kabuls största idrottsstadion.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.