Bush: Kris inte fria marknadens fel

Som värd för G20-mötet drog George W Bush en lans för den fria marknaden. (TT)


Inför sitt värdskap i helgen för G20-mötet om den globala finanskrisen drog USA:s president George W Bush en lans för den fria marknadsekonomin.

– Vårt mål ska inte vara mer statlig styrning, det borde vara smartare styrning, sade Bush i sitt tal på Manhattan Institute, en tankesmedja på Wall Street, på torsdagskvällen svensk tid.

Bush står som värd för G20-mötet som hålls i Washington om den globala finanskrisen på fredag och lördag.

– Krisen är inte ett misslyckande för det fria marknadssystemet. Och svaret är inte att försöka återuppfinna systemet. Det vore ett förskräckligt misstag att låta de senaste månadernas kris underminera 60 års framgångar, sade Bush enligt den utskrift som publicerades i förväg.

Talet var något av ett försvarstal för den fria marknaden, en replik till de europeiska ledare som uttryckt att de anser att det amerikanska finanssystemet är överrörligt. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har tidigare kallat USA:s hängivenhet till fria marknadsprinciper som "galen" och efterlyst en internationell finansreglering, skriver Wall Street Journal.

Bush erkände dock att vissa reformer kan komma att krävas för att korrigera problemen som lett till den globala finanskrisen.

G20-mötet samlar många av de viktigaste tillväxtmarknaderna, som Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika, tillsammans med industrinationerna i G7-gruppen. Även representanter för IMF och Världsbanken ska delta. Syftet är att reda ut hur krisen uppstått och vad som kan göras för att häva den.

– Vi är alla överens om att åtagandet är för stort för att klara av i en enda diskussion. Det här mötet är det första i en rad, sade Bush.

G20-mötet inleds med en middag i Vita Huset på fredag, på lördagen äger själva överläggningarna rum.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!