Lördag 20 Aug
Stockholm

Så får du lägre skatt

Det är inte bara elände med årets börsras. Du kan faktiskt också tjäna på det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I samband med årets börsras klarade sig få helskinnade. Men sjunkande aktiekurser kan du faktiskt också tjäna på. De ger nämligen ett utmärkt tilfälle att rensa ut din gamla aktieportfölj.

Det finns många stora innestående reavinster bland de gamla allemansfonderna som måste skattas av. Den som vill sälja bör passa på nu innan börsen stiger, för att få en lägre reavinstskatt.

För att helt slippa skatt kan du kvitta vinsten mot förluster.

– Om du säljer av fondandelar eller aktier som har gått med förlust kan du kvitta dem mot försäljning som gått med vinst samma år. Det går inte att skjuta upp kvittningen. Så om du tänkt sälja aktier som gått med vinst så kan det löna sig att göra det redan i år, säger Carl-Peter Hellberg, jurist på Skandia, enligt Di.

Förluster på aktier och aktiefonder kan kvittas direkt mot aktier eller aktiefonder. Förlustavdraget blir då värt 30 procent.

Om du bara tar upp en aktieförlust i deklarationen utan att kvitta mot vinster får du dra 70 procent av förlusten. Detta ger ett avdrag värt 21 procent i sänkt skatt.

Du kan också skatteplanera med förlustaktier som du egentligen vill behålla för en förmoda framtida uppgång. Aktien kan då säljas på marknaden och sedan köpas tillbaka. Men var försiktig.

– Man bör däremot vara försiktig vid försäljningar inom familjen. Det kan räknas som byten och underkännas av skattemyndigheten, menar Hellberg, enligt Di.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.