1 av 2
- Foto: Yves Herman/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Janerik Hansson/Scanpix

EU överens om klimatmiljarder

EU-länderna har ryckt åt sig initiativet på klimatmötet i Köpenhamn.


KÖPENHAMN. De segslitna förhandlingarna om hur vi ska rädda världen från hotet mot vårt klimat tycks ha börjat röra på sig - rejält.

Och det är EU-länderna som ryckt åt sig initiativet - innan den amerikanske presidenten, Barack Obama, ens hunnit landa i den danska huvudstaden där förhandlingarna pågår.

Efter att den danska förhandlingsdelegationens bud om att pressa de fattiga länderna att göra mer läckt ut och orsakat misstämning har EU-länderna nu försökt rycka åt sig initiativet genom att lova mer än sex miljarder euro i klimatpengar.

Målet för klimatförhandlingarna i FN-regi är att den rika världen ska bidra med tio miljarder dollar i snabbstartspengar - motsvarande drygt 70 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Nu har Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, gått ut med att EU enats om att skjuta till nästan 63 miljarder kronor, mer än sex miljarder euro.

Storbrittanien och Frankrike står för cirka 17 miljarder kronor mellan 2010 och 2012.

Den andra toppmötesdagen inleddes med att statsminister Fredrik Reinfeldt - som också är EU-ordförande fram till årsskiftet - satt i förmöte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown och Spaniens premiärminister José Luis Zapatero samt Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen.

Kort därpå höll Sarkozy och Brown en gemensam presskonferens där de tillkännagav löftet om färska klimatpengar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.