1 av 4
- Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix
2 av 4
- Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix
3 av 4
- Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix
4 av 4
- Foto: Anja Niedringhaus/AP/Scanpix

Tre aktivister misstänks för våld vid klimatprotester

Av de 968 anhållna klimatdemonstranterna misstänks tre för våld mot tjänsteman.


KÖPENHAMN. Helvetet bröt lös i den danska huvudstaden under lördagen.

Närmare tusen demonstranter greps av polis. På söndagsmorgonen sitter tre av dem ännu anhållna, misstänkta för våld mot tjänsteman. Allt som allt är 13 aktivister av de 968 som greps ännu i fängsligt förvar. Vad de övriga tio är misstänkta för finns ännu inga uppgifter om.

Vid 03:30 på söndagsmorgonen hade 955 demonstranter försatts på fri fot.

Tidigt på söndagmorgonen var det ännu okänt av vilken nationalitet eller ålder de närmare tusen gripna var. Men 14 procent ska ha varit danska medborgare, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Bland de tre som misstänks för våld mot poliser är en fransman och två danskar.

Hård kritik

Polisen har fått utstå hård kritik för att ha gått alltför brutalt fram när de med en kniptångsmanöver grep 913 demonstranter vid Amagen i centrala Köpenhamn. Och polisens presstalesman, Per Larsen, tillstår också att många helt oskyldiga demonstranter kan ha fastnat i polisens garn.

- Det finns inget utrymme för finsortering när något sådant här sker, sa Per Larsen på lördagskvällen.

Polisen medger dock att allt för många fick sitta på den iskalla asfalten allt för länge i väntan på att bussas bort med poliseskort.

- Köpenhamnspolisen ska utreda om det framöver är möjligt att snabbare transportera bort frihetsberövade, säger polisen i ett pressmeddelande.

Det var efter att aktivister ur det maskerade svarta blocket kastat sten mot börshuset och mot en polisbil samt avslossat fyrverkeripjäser mot danska UD som polisen gjorde sitt ingripande med en kniptångsmanöver som frihetsberövade uppemot tusen demonstranter.

Bland dem också många fredliga demonstranter, dansande aktivister och buddhistmunkar, skriver Jyllands-Posten.

Lymmellagen

Med hjälp av en ny lag - som kallas lymmellagen - har polisen kunnat hålla demonstranter frihetsberövade i tolv timmar där maxgränsen tidigare var sex timmar.

Den nya lagen kritiseras nu bland annat av danska Amnesty International, som menar att lagstiftarna behöver se över den på nytt.

- Den är helt utan proportioner. Med så många preventiva anhållna bekräftar det att lymmellagen inte fungerar. Och den bör grundligt synas i sömmarna, säger Amnestys kommunikationschef Ida Thuesen till Politiken.

Flera av de frihetsberövade aktivisterna kördes i natt från "klimatkåken" på Retortvej i Valby till Sjælør Station trots att det ligger en pendeltågsstation bara 100 meter från det provisoriska häktet i Valby.

På lördagskvällen försökte 300 aktivister från det svarta blocket nå fram till de inspärrade som ett led i en protestaktion, men hejdades av ett massivt polisuppbåd innan de hann fram.

 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

1 timme sedan
Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

1 timme sedan
Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.