Klimataktivister demonstrerar för att göra politikerna på klimattoppmötet uppmärksamma på att klockan är fem i tolv.
1 av 3
Klimataktivister demonstrerar för att göra politikerna på klimattoppmötet uppmärksamma på att klockan är fem i tolv. - Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix
COP 15 - toppmötet om klimatet i Köpenhamn har misslyckats. Det danska ordförandeskapet ger upp om ett nytt klimatavtal.
2 av 3
COP 15 - toppmötet om klimatet i Köpenhamn har misslyckats. Det danska ordförandeskapet ger upp om ett nytt klimatavtal. - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Danmarks drottning Margrethe och hennes gemål prins Henri höll i galamiddagen där Reinfedt lyckades övertala de andra ledarna till krismötet.
3 av 3
Danmarks drottning Margrethe och hennes gemål prins Henri höll i galamiddagen där Reinfedt lyckades övertala de andra ledarna till krismötet. - Foto: Thorkild Amdi/AP/Scanpix

Ännu dystert efter räddningsmöte i Köpenhamn

Fredrik Reinfeldt är inte längre hoppfull. Men nu har Barack Obama landat.


KÖPENHAMN. Klimatet runt de mäktigas förhandlingsbord i den danska huvudstaden drabbas av betydligt mer dramatiska svängningar än klimatet på jorden. I Köpenhamn och på FN:s klimatmöte COP 15 är det ena minuten hoppfullt hett och den andra alldeles iskallt.

Fredrik Reinfeldt, som är EU:s ordförande fram till årsskiftet, har suttit i krismöte hela natten för att försöka rädda det som räddas kan. Men det har gått segt. Och det är Kina, Brasilien, Indien och andra utvecklingsländer i den så kallade G77-gruppen som krånglar.

– Det finns en grupp med stort ansvar – snabbväxande ekonomier med stora utsläpp – där sitter en grupp som inte är konstruktiv, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till nyhetsbyrån TT.

Nu när president Barack Obama landat i Köpenhamn finns ändå en strimma av hopp kvar.

– Om han nämner ambitioner på ytterligare reduktioner av utsläpp kan han påverka till exempel Kina i de kommande samtalen, säger Reinfeldt.

Och Barack Obamas talesman, Robert Gibbs, säger att USA har siktet inställt på framgång. I amerikanernas värld är det inte godtagbart att leverera tomma ord i slutdokumentet från Köpenhamn och COP 15.

- Att åka hem med ett tomt avtal är värre än att åka hem helt tomhänt, säger Robert Gibbs.

Men Sveriges chefsförhandlare, Anders Turesson, är dyster och säger till TT att "det är väldigt besvärligt just nu".

– Situationen är desperat, säger en indisk delegat till nyhetsbyrån Reuters.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!