1 av 2
- Foto: Playboy Magazine
2 av 2

Bedragare blåste Vita huset - "hade knäckt al-Qaidas hemliga kod"

Dennis Montgomery tutade i Bushregeringen, CIA och Pengaton att han hade knäckt al-Qaidas hemliga kod.


WASHINGTON D.C. Det var inför julen 2003 som amerikanerna och världen fick lära sig ett nytt begrepp: "Code Orange".

Den högsta larmberedskapen inför hotet om nya terrordåd.

Tom Ridge, Bushregeringens minister för Homeland Security, utfärdade en mycket allvarligt menad varning:

– Vi vet från trovärdiga källor att vi står inför attacker som kan motsvara eller till och med överträffa det vi upplevde den 11 september.

Allt en bluff

New York Times skrev att underrättelsekällor skvallrat om en "ospecificerad, men spektakulär attack".

Ett stor antal transatlantiska flighter ställdes in på kort varsel. När man hittade ett kvarlämnat paket på femte avenyn i New York föstes 5 000 människor ut i kylan från Metropolitan Museum of Art.

Men allt var en bluff.

Det kvarlämnade paketet visade sig vara tomt.

Allt ståhej byggde på en enda källas uppgifter. Men källan var högt vördad inom CIA, försvarshögkvarteret Pentagon och Vita huset.

Miljoner dollar

Under lång tid fick hans uppgifter mycket stor betydelse för underrättelsearbetet i USA. De informationer han lämnade kostade inte bara miljoner dollar i tipsarvoden - utan krävde också stora kostnader i form av inställda flyg och förhöjda säkerhetstrutiner.

Hans namn är Dennis Montgomery och han är en känd bedragare. Eller som hans tidigare advokat uttryckt saken - "en vanemässig lögnare som försörjer sig på bedrägeri".

Checkar utan täckning

Montgomery har alltsedan han först blev Bushadminstrationens viktigaste tipsare i kriget mot terror varit inblandad i ett stort antal skadeståndsmål. Bland annat är han dömd för att ha ställt ut checkar utan täckning på en miljon dollar.

Det är den Emmybelönade amerikanske journalisten och författaren Aram Roston som avslöjar Dennis Montgomerys sanslösa bluff i ett spektakulärt reportage i Playboy Magazine.

Knäckt koden

Den hemvävda "vetenskapsmannen" Montgomery fick den tekniska avdelningen på CIA att tro att han - som ensam i hela världen - lyckats knäcka den kod som al-Qaida använder för att aktivera terrorceller runt om i världen.

Genom kodade budskap i den arabiska Quatarbaserade tevestationen Al-Jazeera, hävdade Montgomery, spred al-Qaida-ledaren Usama bin Laden sina dödliga order.

Att CIA, Pengaton och Vita huset köpte Montgomerys uppgifter är en gåta. Han delade nämligen aldrig med sig av "tekniken" bakom den avkodningsapparatur han påstod sig besitta.

Man svalde den information Montgomery vidarebefordrade till myndigheterna med hull och hår. Trots att många luttrade agenter var, milt sagt, skeptiska.

"Vad är fördelen?"

En tidigare CIA-agent förkarar dock för journalisten Aram Roston hur man till slut lyckades slå hål på ballongen.

"Hur kunde en vetenskapsman hitta koderna när ingen annan lyckades? Och mer osannolikt - komplotten krävde Al Jazeeras medverkan. Åtminstone krävdes en tekniker vid tevekanalen som kunde lägga in koderna i videoutsändningarna och alla terrorister skulle behöva någon sorts avkodningsapparatur. Vilken skulle fördelen vara med att använda den här typen av sändningar?"

Dennis Montgomery, vars företag, eTreppid, i Reno, Nevada, hade förvandlats till ett högkvarter för CIA-agenter, föll till slut i onåd.

Fortsatte bluffa

Men ändå var hans affärsmässiga förbindelser med den amerikanska regeringen inte slut. Montgomerys samröre med CIA hemligstämplades. Och därför kände många mäktiga politiker inte till att Dennis Montgomery var en stor bluff. De fortsatte att ösa pengar över honom och hans mystiska avkodningsapparat.

Bland annat fick han tre miljoner dollar av det amerikanska flygvapnet, som ville komma åt Montgomerys "värdefulla" teknik.

Mututredning mot guvernör

Detta samtidigt som Dennis Montgomery var inblandad i diverse rättsprocesser mot bland andra sin tidigare affärspartner. Och till och med lyckades få FBI att utreda Nevadas dåvarande guvernör, Jim Gibbons, för mutbrott.

Gibbons friades senare av FBI:s utredare.

Men också FBI:s utredning av Dennis Montgomery fick läggas ner efter påtryckningar från mäktiga personer.

President George W Bushs rådgivare, Frances Townsend, erkänner i dag att man låtit sig luras av Dennis Montgomery.

Men hon försvarar ändå beslutet att lita på hans information.

– Det tedde sig inte som att det låg utanför det möjligas ramar. Vi litade på de tekniker som berättade för oss om det var sannolikt eller ej. Jag ångrar inte att vi agerade på informationen, säger hon till Playboy Magazine.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!