Måndag 27 Jun
Stockholm

Britterna hedrar Baby P med ny lag

Storbritannien sörjer. Nu kommer en ny lag efter det tragiska dödsfallet. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den brutala dödsmisshandeln av en 17 månader gammal pojke har chockat Storbritannien. Nu inför landet en ny lag som ska garantera skydd åt misshandlade barn.

Pojken, känd som Baby P, torterades till döds i London förra året. Förra veckan dömdes hans mamma, hennes pojkvän och en inneboende för dödsmisshandeln.

Enligt brittiska dagstidningen The Daily Telegraph var läkare och socialarbetare i kontakt med familjen vid 78 tillfällen under barnets korta livstid. Pojken stod på kommunens "risklista", och de sista 8-månaderna dokumenterades över 50 skador på hans kropp.

Bara två dagar innan pojken dog missade en läkare att hans rygg och åtta revben var brutna och att han var förlamad från midjan och neråt.

Under misshandeln som slutligen ledde till Baby P:s död blev pojken slagen så hårt att han svalde en tand, vilket ledde till att han kvävdes och dog. Han hade också allvarliga skador på bland annat händer och öron.

Vad som upprört Storbritannien är att de lokala myndigheterna inte ingripit hårdare och tagit hand om barnet. I stället följde de principen att familjer inte ska splittras - något som kan ha lett till pojkens död.

Nu ser regeringen över regelverket, och enligt ett nytt lagförslag ska varje kommun i landet skapa en myndighet med syfte att motverka barnmisshandel. Inom myndigheten ska polis, sjukvård, skolor och sociala myndigheter samverka.

Förslaget lades fram redan för åtta år sedan, men då skapades ingen lagstiftning som tvingar kommunerna att bilda myndigheten.

Enligt en färsk rapport är skillnaderna stora i hur brittiska myndigheter på olika håll samordnar skyddet av utsatta barn. Nästan alla kommuner har samarbeten mellan myndigheter, men en tredjedel saknar en sådan myndighet som nu blir obligatorisk.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.