Iran har material för kärnvapen

- 20/11/2008, 19:58 -

Ahmadinejad kan snart bygga landets första atombomb.

Produktionen går framåt som väntat. Iran har nu tillräckligt med kärnbränsle för att kunna framställa en atombomb. Det enda som krävs är lite rening först. Flera kärnvapenexperter gör bedömningen att Iran snart är en kärnvapenmakt, efter att ha tagit del av handlingar från inspektörer i landet.

Vid en rutinkontroll under onsdagen upptäckte inspektörer från Internationella atomenergiorganet, IAEA, det iranska framsteget vid ett av landets anläggningar i Natanz. Så tidigt som denna månad hade Iran producerat 630 kilo anrikat uran. Flera experter menar att det är tillräckligt för att tillverka en atombomb.

Men det är en bit kvar dit. Experter är övertygade om att Iran först måste kasta ut inspektörerna och rena bränslet ytterligare för att det ska vara tillförlitligt.

– De har helt klart tillräckligt med material för en atombomb, säger kärnfysiker Richard L Garwin, som var med och uppfann vätebomben och som har varit rådgivare för Vita huset, till The New York Times.

Iran har hela tiden hävdat att avsikten endast är att underhålla kärnreaktorer med bränsle för att kunna generera el. Men USA och flera andra länder tror att avsikten är att konstruera kärnvapen.

Skrivet av: