Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kärnvapenolycka i Atlanten

Nyheter | 16/02/2009 16:21

"En potentiell kärnvapenmardröm."

En brittisk och en fransk ubåt stötte ihop i Atlanten.

Ubåtarna, HMS Vanguard och Le Triomphant, innehöll kärnvapenstridspetsar och skadades i en krock i Atlanten den fjärde februari, rapporterar ländernas försvarsministrar på måndagen.

Radioaktivt avfall kunde läckt ut

–Ubåtarna var på en standardpatrull i Atlanten. De stötte ihop i långsam fart, men ingen skadades och kärnvapnena har heller inte fått några skador, uppgav den franska försvarsministern i dag, skriver CNN.

Men en sjöman för den brittiska flottan uppger att radioaktivt avfall kan ha läckt ut i Atlanten.

–De potentiella konsekvenserna är otänkbara. Men det är högst otroligt att det skulle skett en kärnvapenexplosion. Men en radioaktiv läcka kunde ha skett, uppger han för The Sun.

"En kärnvapenmardröm"

I går kväll kom den brittiska ubåten in till Skottland. Enligt The Sun var skadorna synliga på den brittiska kärnvapenubåten.

Ironiskt nog kan det ha varit teknologins framsteg som gjorde kollisionen möjlig. Båtarna är utrustade med känsliga radarsystem, men de är även utrustade med väldigt effektiv antiradar som kan ha varit orsaken till att de inte upptäckte varandra och kunde undvika kollisionen.

Enligt en analytiker för den brittiska flottan kunde kollisionen ske pågrund av den ytterst sofistikerade tekniken.

–Moderna ubåtar är väldigt tysta. Troligtvis kunde de inte höra varandra och förstod inte hur nära de var, uppger han för CNN.

Den brittiska organisationen för kärnvapennedrustning kallade olyckan för en "kärnvapenmardröm".

–Kollisionen kan ha resulterat i att mängder av radioaktiva ämnen släppts ut i Atlanten, uppger Kate Hudson som sitter i styrelsen för organisationen till CNN.

Enligt Hudson är det här en mycket allvarlig katastrof som måste utredas.

Skrivet av: