Måndag 15 Aug
Stockholm

Irak: Protest mot USA-avtal

Tusentals protesterade mot att USA-styrkorna stannar i Irak till slutet av 2011.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

IRAK. Tusentals anhängare till den shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadr protesterade på fredagen i Bagdad mot det avtal som ska ge USA-styrkorna rätt att stanna ytterligare tre år i Irak.

Avtalet kallas Status of Forces Agreement (Sofa) och ersätter FN-mandatet som går ut i år. Enligt avtalet ska amerikanska trupper dra sig ur Iraks städer i juni 2009 innan de lämnar landet helt i slutet av 2011.

Förslaget godkändes i helgen av Iraks regering efter nästan ett år av förhandlingar. Nu krävs bara att parlamentet röstar igenom förslaget, något som tros ske nästa vecka.

Anhängare till al-Sadr menar att Irak inte borde ingå något avtal som legitimerar vad de kallar den amerikanska ockupationen av landet och politiker lojala med honom arbetar hårt för att stoppa förslaget i parlamentet.

Avtalet ger ockupanterna rätten att stanna i Irak i tre år medan Obama vill dra tillbaka dem inom 16 månader. Vi vill att regeringen visar tålamod och väntar på Obamas order, sade den inflytelserike predikanten Talal al-Saadi under demonstrationen.

Video: Irakisk opposition försöker avbryta parlamentsdebatten om en säkerhetspakt med USA.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.