Trots förtryck väljer Tibet dialog

Tortyr, försvinnanden och nattliga räder väljer tibetanerna att prata med Kina.


Tortyr, försvinnanden och nattliga räder är Kinas verktyg mot tibetanerna, som knappt vågar yppa namnet på sina andlige ledare Dalai lama längre. Ändå satsar världens exiltibetaner på fortsatt dialog med Peking.

Efter en veckas överläggningar i Dharamsala i norra Indien beslöt de 600 delegaterna på lördagen att fortsätta exilledaren Dalai lamas "medelväg" i relationen med Kina - alltså ickevåld och krav på autonomi i stället för självständighet för Tibet.

Detta trots att försonligheten och dialogen med Peking, efter åtta samtalsrundor, producerat obefintliga framsteg.

Dalai lama medger att resultaten är magra, vilket var ett av skälen till stormötet i Dharamsala som är den exiltibetanska regeringens hemvist. Många yngre tibetaner vill överge Dalai lamas försonliga inställning och öppet kräva självständighet för Tibet.

"Kan inte vänta"

Så bli nu inte fallet - i alla fall inte ännu.

Om medelvägspolitiken inte ger resultat inom en snar framtid kommer folket att tvingas byta inställning till krav på total självständighet, sade Karma Chopel, talesman för det tibetanska exilparlamentet.

Tendon Dahortsang, Europachef för en tibetansk ungdomsorganisation, var besviken.

– Det är uppenbart att dialogen inte fungerar, sade hon. Vi kan inte vänta på att Kina ska förändras. Vi måste kämpa för det.

Hundratals försvunna

I Dharamsala fanns en grupp tibetanska studenter som tog sig över gränsen till Indien i veckan, efter en lång och farlig vandring över Himalaya. Deras berättelser vittnade om tilltagande förtryck i Tibet efter de våldsamma protester som utbröt i huvudstaden Lhasa och andra städer i mars.

Enligt exiltibetanska källor dödades över 200 människor när Pekingregimen slog ner revolten, och de flyende studenterna sade att hundratals fler har försvunnit sedan dess.

– Soldater hämtade min farbror från hans hus. De släpade honom i håret och sparkade honom i huvudet och i magen, sade 30-åriga kvinnan Tsomo till Reuters.

– Senare fick vi veta att han dött i häktet.

Kina nekar till tortyr och godtyckligt fängslande av tibetaner, men hotar med kraftfulla åtgärder mot personer som protesterar mot Kina styre över Tibet eller som försöker fly landet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!