30 dödade i Mexikos knarkkrig

Under de senaste dagarna har polisen i Mexiko hittat 30 döda i Mexiko.


Under de senaste dagarna har polisen i Mexiko hittat 30 döda runt om i Mexiko. Morden misstänks alla ha koppling till droghandeln i landet.

De flesta av de döda påträffades i den nordliga gränsstaden Ciudad Juárez där mäktiga knarkkarteller slåss om makten.

På lördagsmorgonen påträffades åtta döda i staden, bland dem ett par som kidnappats ett par timmar tidigare.

Paret påträffades med händerna bakbundna, skjutna i huvudet och bröstet med över 40 skott.

Ciudad Juárez, som ligger på andra sidan gränsen från El Paso i USA-delstaten Texas, har den högsta mordfrekvensen i Mexiko. Där har hittills över 1 300 dödats i år.

Våldet i Mexiko har eskalerat i år och 4 000 människor uppges ha dödats. De norra gränstrakterna är värst drabbade. Där strider rivaliserande knarkgäng om kontrollen över smugglingen av kokain till USA, världens största användare av drogen. Varje år uppskattas 950 ton från Latinamerika nå USA.

På fredagen hade polisen räknat till 22 döda sedan kvällen innan; 13 i Tijuana, sex i Ciudad Juárez Baja och tre i Chihuahua.

Utbredd korruption inom Mexikos lågt avlönade poliskår har undergrävt president Felipe Calderons kamp mot knarkhandeln. Omkring 35 000 soldater har satts in för att bekämpa de kriminella nätverken, utan någon större framgång.

I veckan greps två höga tjänstemän som arbetat med drogbekämpning misstänkta för samröre med knarkkarteller, det senaste tecknet på att kartellerna infiltrerar samhällets toppskikt.

Några dagar tidigare greps chefen för mexikanska Interpol. Och i oktober greps två ledande tjänstemän inom riksåklagarämbetet som ska ha tagit emot mutor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.