Nio stympade kroppar funna i Mexiko

- 22/12/2008, 07:00 -

Huvuden och kroppar avskiljda - funna nära populär turistresort.

Polisen har hittat nio människohuvuden, och lika många huvudlösa kroppar, i den mexikanska staten Guerrero under söndagen, uppger CNN.

Guerrero ligger i södra Mexiko, vid Stilla Havs-kusten, och platsen för det makabra fyndet är inte långt ifrån en populära turistresorten Acapulco.

Huvudena hittades på ett ställe i deltstatshuvudstaden Chilpancingo, och kropparna på en annan plats i staden. Ännu är det dock inte klarlagt om huvudena hör ihop med kropparna.

– Polisen kunde identifiera åtta soldater och en högt uppsatt polisman bland offren, säger Chilpancingos borgmästare till CNN.

Enligt en mexikansk åklagare har mord som begås av den organiserade brottsligheten ökat i landet under 2008.

Halshuggning har börjat användas som ett medel av de mexikanska drogkatellerna i sin kamp mot rivaliserande langare, polis och militär. Men inga myndigheter ville uppge huruvida kvarlevorna som hittats under söndagen hade med den drogrelaterade brottsligheten att göra.

I augusti hittades kropparna från 12 män i staten Yucatan, vilket enligt stadens borgmästare var resultatet av strider mellan rivaliserande drogkarteller.

Enligt en åklagare i Mexico har 5376 personer mördats av den organiserade brottsligheten under 2008, vilket är mer än en fördubbling av 2007 års siffror som var 2477 personer.

I fredags utlovade politiker från USA och Mexiko nya krafttag i kriget mot drogerna. Bland annat ska USA satsa motsvarande 10,5 miljarder kronor i ett nytt initiativ för att hjälpa Mexiko att få bukt med narkotikalangning och organiserad brottslighet, uppger CNN.

Reportage om drogkriget i Mexiko:

Del 2:

Skrivet av: