Torsdag 1 Dec
Stockholm

Avtal undertecknat i Zimbabwe

Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionen undertecknade i dag ett avtal om en samlingsregering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jubel utbröt i lokalen där avtalet undertecknades. Överenskommelsen har nåtts mellan Mugabe och oppositionspartiet MDC:s båda grenar. Mugabe kvarstår som president medan oppositionsledaren Morgan Tsvangirai blir premiärminister.

För första gången på tre årtionden frånhänder sig Mugabe en del av sin makt. Avtalet innebär att Mugabe kvarstår som president och behåller makten över militären. Han leder också kabinettet. Mugabes parti Zanu-PF får 15 ministerposter.

Morgan Tsvangirai blir premiärminister och leder ett så kallat ministerråd. Han får makten över polisen. Tsvangirais parti Rörelsen för demokratisk förändring, MDC, får 16 ministerposter, varav tre är förbehållna den mindre fraktionen.

– Jag, Zimbabwes premiärminister, uppmanar Zanu-PF och MDC att ena Zimbabwe. Motsättningarna tillhör det förflutna, sade Tsvangirai under sitt första framträdande som regeringschef enligt TT.

Zimbabwierna hoppas att avtalet innebär ett första steg för att rädda det tidigare ekonomiskt framgångsrika landet från ytterligare kaos. Inflationen är uppe i hela 11 miljoner procent och miljontals människor har flytt till grannländerna.

Bedömare säger att avtalet är osäkert. De forna fienderna måste dra ett streck över tidigare motsättningar. Det är inte minst viktigt för att Zimbabwe ska få det ekonomiska bistånd från väst som är nödvändigt för återuppbyggnaden.

EU är berett till en rad ekonomiska stödåtgärder och att hjälpa en övergångsregering som vidtar åtgärder för att återupprätta demokratin och rättsstaten i Zimbabwe, framför allt genom att organisera fria val med insyn, hette det i ett uttalande från EU:s utrikesministrar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.