Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bush tror på palestinsk stat

Nyheter | 25/11/2008 07:15

Drömmen om en palestinsk stat lever, sade USA:s president George Bush. (TT)

Drömmen om en palestinsk stat lever, sade USA:s president George Bush i ett avskedssamtal med Israels premiärminister Ehud Olmert - detta trots att de två statsmännen inte uppnått sitt mål om fred i år i Mellanöstern.

Bush och Olmert samtalade på måndagen, två månader före presidentskiftet i Washington nästa år.

USA-presidenten underströk att en demokratisk palestinsk stat kan bidra till ett slut på den 60 år långa konflikten. Att skapa ett Palestina är något som han nu överlämnar till sin efterträdare Barack Obama, sade Bush.

De flesta analytiker tvivlade från början på en uppgörelser i år mellan israeler och palestinier. Bushs fredsinitiativ var för litet och för sent - han hade avverkat större delen av sin presidenttid utan intresse för diplomati i konflikten, sade de.

Barack Obama sade i somras, med tydlig anspelning på Bushs sista-minutenförsök, vid ett besök i Israel och på den ockuperade Västbanken att han inte tänker dröja med att trycka på för en uppgörelse.

Skrivet av: