Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Chavez kallar in ryska krigsfartyg

Nyheter | 26/11/2008 09:14

Militär uppvisning ska visa på Rysslands styrka i Latinamerika.

LA GUAIRA. Ryska krigsfartyg har intagit hamnen i La Guaira nära Caracas. De är en del av den ryska propagandauppvisningen, som ska ge ett sken av Moskvas styrka i Latinamerika. Den ryska utgrupperingen är Rysslands första i det Karibiska havet sedan Kalla kriget, och sammanfaller med president Dmitrij Medvedevs besök.

Ryska sjömän i svartvita uniformer radade upp sig på led vid fartyget Amiral Chabanenko när det lättade ankar vid hamnen i La Guaira och venezolanska militärer hälsade dem med saluter. Två stödfartyg har också lagt till vid atombåten Peter den store, Ryssland största krigsfartyg utomlands.

Hugo Chavez har tagit upp flera angelägna ämnen på dagordningen med Medvedev. Till exempel vill han att Ryssland hjälper till att bygga en kärnreaktor, investerar i olje- och naturgasprojekt samt deltar i kampen mot USA. Han har även vapenintressen. Venezuela har den senaste tiden köpt ryska vapen för över fyra miljarder dollar.

Men amerikanska talesmän avfärdar den militära uppvisningen:

– Om venezolansk och ryssarna vill ha en militär uppvisning är det okej. Men vi kommer uppenbarligen att bevaka den väldigt noga, säger Sean McCormack, utrikesdepartementets talesman, enligt The Boston Globe.

Skrivet av: