Söndag 3 Jul
Stockholm

Syrien får IAEA-hjälp med kärnkraft

IAEA har enats om att hjälpa Syrien planera ett nytt kärnkraftverk. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Internationella atomenergiorganet IAEA beslutade på onsdagen att Syrien ska få hjälp att planera ett nytt kärnkraftverk. Syrien har lovat IAEA full insyn i verksamheten.

Syrien har bett om hjälp med en förstudie om de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att bygga ett kärnkraftverk samt med lokaliseringen av det.

IAEA håller samtidigt på med en granskning av Syrien efter amerikanska underrättelseuppgifter om att landet i hemlighet har försökt bygga en kärnkraftsreaktor avsedd för att framställa plutonium till kärnvapen.

USA, Kanada och Australien ledde ett försök från västländernas sida att stoppa kärnkraftsprojektet. Den hållningen har stött på motstånd från Ryssland, Kina och utvecklingsländer som inte ser någon anledning att "politisera" IAEA:s hjälp till kärnkraftsutveckling så länge det inte finns några bevis för att ett land brutit mot reglerna i icke-spridningsavtalet om kärnvapen.

Även IAEA-chefen Mohamed ElBaradei sade i tisdags att Syriens planer inte utgör någon risk för kärnvapenspridning och att västländernas försök att stoppa projektet riskerade att misskreditera hela IAEA.

På onsdagen lyckades IAEA:s kommitté för teknisk assistans till slut nå en kompromiss som innebär att Syrien får den begärda hjälpen 2009-2011.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.