Israel kritiseras för atomprogram

Nu kräver 145 länder insyn i Israels atomaktiviteter.


Israel kritiserades i går av det Internationella atomenergiorganets (IAEA) 145 länder för att de vägrar ge insyn i sitt atomprogram.

I spetsen gick Irans ledare Ali Ashgar Soltanieh som också kritiserade USA och andra västländer för sin "skamfulla tystnad" om saken. Ali Ashgar Soltanieh är också oroad för de länder som ligger närmast Israel.

– Israels kunskaper om kärnkraft utgör ett ständigt och allvarligt hot mot kringliggande staters säkerhet, sa han.

Under mötet röstade man fram en resolution som kräver att alla länder måste öppna upp för insyn i sina atomaktiviteter. Dessutom rörstade man för att mellanöstern ska bli en kärnvapenfri zon. Detta kan också tolkas som kritik mot Israel, eftersom landet är det enda inom zonen som har kärnvapen, skriver CNN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för knivattacken i Västerås

Klart: Vattenfall säljer halva vindkraftsparken

Den statliga energikoncernen Vattenfall har sålt 49 procent av aktierna i de tyska vindkraftprojekten Nordlicht 1 och 2 till den tyska kemijätten Basf. Priset på aktierna är inte känt. Men det handlar om en miljardaffär.

Högt elpris när vinden mojnar och reaktorer står

Elpriset har de senaste dagarna lyft till de högsta nivåerna på länge. Mycket kärnkraft på årlig revision och svaga vindar gör att Sverige tidvis importerar el.

Par döms för övergrepp på asylsökande pojkar

Ett gift manligt par döms i Norge för att ha haft sexuellt umgänge med sex asylsökande pojkar, rapporterar NRK.

Rapport: Inga bevis för anklagelser mot Unrwa

Det finns inget som tyder på att Unrwa-anställda skulle ha kopplingar till terrorstämplade Hamas eller Islamiska jihad. Israel har fortfarande inte presenterat några bevis för sina anklagelser gentemot FN-organisationen, slår en tung rapport fast.

FN: Risk för barns hälsa efter översvämningar

Barn i Pakistan löper extremt hög risk att drabbas av klimatförändringarnas konsekvenser. Det varnar FN:s barnorgan Unicef efter att över 70 personer omkommit i enorma översvämningar den senaste veckan.