Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Evakuering av Oberai hotell

Nyheter | 28/11/2008 07:12

Gästerna som hållits som gisslan kan lämna Oberai hotell. (TT)

Gästerna på det ockuperade Oberoi Hotel evakueras, uppger vittnen enligt Reuters på fredagsmorgonen svenskt tid.

– De evakuerar allesammans och de blir omhändertagna, säger en indisk kvinna som lämnade hotellet tillsammans med sin make.

Omkring 30 människor, varav många utlänningar, har lämnat det ockuperade hotellet, uppger en AFP-fotograf.

Samtidigt pågår stormningen av ett judiskt centrum där flera hålls som gisslan.

När alla soldaterna anlänt till platsen spred de sig till olika positioner på trappor och altaner. Under tiden släppte helikoptern ned utrustning åt dem.

Nio män har gripits för attackerna i Bombay i onsdags. Tre ska ha sagt i förhör att de är medlemmar i en pakistansk grupp, Lashkar-e-Taiba. Men Lashkar förnekar varje roll i attentaten.

Soldater fritog på torsdagskvällen 39 personer som tagits som gisslan på ett hotell.

Ännu natten till fredagen, mer än ett dygn efter attentaten pågick strider mellan ockupanter och indiska soldater på minst tre olika håll i Bombay.

Indiska kommandosoldater fritog sent på torsdagskvällen, svensk tid, 39 personer som suttit instängda på Oberoi Hotel i Bombay.

– Några av dem är utlänningar, säger en assistent till polischefen A N Roy.

Omkring 25 unga män gick till angrepp runt om i Bombay med automatvapen och handgranater. Bland annat ockuperade två grupper lyxhotellen Taj Mahal och Oberoi, där även svenskar bodde.

Svenskarna har kunnat lämna hotellen.

Sammanlagt dödades omkring 130 människor och 315 sårades i attentaten och de efterföljande striderna, enligt uppgifter på fredagen av en hög polischef. Av de döda är sju attentatsmän som sköts ihjäl medan tolv poliser dött i striderna, uppger stadens polismyndighet. Minst sex utlänningar hör dessutom till dödsoffren.

Indiens premiärminister Manmohan Singh hävdar att angreppen genomförts av grupper med baser i grannländer. En av de gripna kommer från Faridkot i pakistanska Punjabprovinsen, uppger dagstidningen Hindu.

Premiärministern varnar för att det kommer att ha"ett pris" om dessa länder inte vidtar åtgärder mot att deras territorium används för sådana här angrepp.

Efter förhören med misstänkta tror polisutredarna att en eller flera grupper från Lashkar-e-Taiba reste från Karachi med ett handelsfartyg i onsdags morse, skriver tidningen Hindu.

Bombaybörsen öppnade på fredagsmorgonen. Den höll stängt under torsdagen efter attentaten dagen före runt om i jättestaden som är Indiens kommersiella centrum.

Börsen öppnade upp 1,4 procent lägre än i onsdags.

Skrivet av: