"Snus räddar inte liv"

Det finns ingen evidens för att snus minskar rökningen.(TT)


Snus bidrar inte till att folk slutar röka. Nordens fem socialstyrelser går nu samman för att stoppa myterna kring snuset som ett sätt att rädda liv.

– Det finns ingen evidens för att snus minskar rökningen, även om det finns enstaka personer som det fungerar för, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör vid svenska Socialstyrelsen.

I en undersökning, gjord av Statens folkhälsoinstitut i Sverige, visade det sig att fyra av tio snusare fortsatte att röka dagligen, eller i bland, vid sidan av snusningen.

Så få som fem procent av svenska män uppskattas ha haft hjälp av snuset när de slutat röka.

Cheferna för de fem nordiska socialstyrelserna vill därför, genom en gemensam debattartikel i Läkartidningen, stoppa myten om snus som en metod för att rädda livet på rökare.

Holm är starkt kritisk till att till och med personal inom vården rekommenderar sina patienter snus som ett sätt att komma ifrån rökningen.

Att snuset vunnit mark på senare år tror han beror bland annat på massiv marknadsföring. Pris och tillgänglighet spelar också in. Det vill cheferna på socialstyrelserna ändra på, genom kontinuerliga prisökningar på snus och cigaretter för att få färre att börja med tobak och motivera fler att sluta.

Cheferna vill också ha reklamförbud och varningstexter för cancer även på snusdosor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!