Försurning av hav ger musseldöd

Sura hav påverkar musselbeståndet utanför Washington.


Koldioxidutsläpp påverkar inte bara luften. Världens hav blir allt mer surare, vilket försvårar för många vattenlevande varelsers liv. Särskilt de viktiga korallreven och planktonen är något som forskarna oroar sig för.

En färsk studie om Tatoosh Island utanför Washington i USA bekräftar forskarnas farhågor. Försurningen av det närliggande havet runt ön är tio gånger så snabb som förväntat.

Under en åtta- till tioårsperiod har tio till tjugo procent av öns musselbestånd ersatts av alger som trivs i surt vatten. Om trenden fortsätter innebär det att 60 till 70 procent av musselbeståndet på ön kommer vara utrotat inom de närmsta årtiondena.

– Utdöendet av musslan som en dominant art är potentiellt en stor sak, säger J. Timothy Wootton som är studiens författare, enligt NPR.

Försurningen av haven inte är lika stor jorden runt. Den sker punktvis.

I Sverige har försurning varit uppmärksammad länge, då våra jordar är kalkfattiga och därmed har en sämre förmåga att hantera försurning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.