Kina kan ensamt ändra klimatet

Kina och Indien kan inte längre vänta med att minska utsläpp. (TT)


Kina och Indien kan inte längre vänta med att minska sina utsläpp av växthusgaser.

Även om de rika länderna i OECD minskar sina utsläpp till noll skulle klimathotet kvarstå - om Kina och Indien fortsätter som hittills.

Det framgår av den senaste rapporten, World Energy Outlook, från det internationella energiorganet IEA. Rapporten presenterades i Stockholm på måndagen.

– Efterfrågan på olja inom OECD har nått sin topp. Men i Kina och Indien växer den allt snabbare. Om 20 år kommer Kina och Indien att ensamma svara för hälften av efterfrågeökningen. Samtidigt kommer kolet att svara för en tredjedel av den globala energin. Detta får enorma konsekvenser, säger Fathi Birol, chefsekonom inom IEA.

Sex grader varmare

Om den nuvarande trenden fortsätter kommer den globala efterfrågan på energi att öka med 45 procent till 2030. Om merparten av detta kommer från olja och kol leder växthusgasutsläppen på sikt oundvikligen till en temperaturökning på sex grader på jorden.

Enligt IEA går det att undvika ett sådant scenario. Men det krävs att ett nytt, bindande klimatavtal blir verklighet i Köpenhamn om ett år.

– Köpenhamn är ett tillfälle som inte får missas. I Kina och Indien byggs nu enorma mängder med kolkraftverk som inte kommer att skrotas de närmaste 60 åren. Om vi inte gör något i Köpenhamn får vi ännu fler kraftverk av samma slag och uppförsbacken blir bara ännu brantare, säger Birol.

Nya kärnkraftverk

Han påpekar att det krävs en radikal omsvängning för att stabilisera koldioxidhalten i atmosfären på 450 ppm (miljondelar). Energieffektiviseringen globalt måste mer än fördubblas, andelen förnyelsebar energi måste öka till 40 procent till 2030, 20 nya kärnkraftverk måste byggas årligen, och infångning och lagring av koldioxid måste bli verklighet.

Då kan temperaturökningen stanna på två grader. Scenariot innebär att de rika OECD-länderna minskar sina utsläpp med 40 procent till 2030 jämfört med 2006, på samma gång som Kina och andra jättar bland u-länderna dämpar sin utsläppsökning till 20 procent.

– Förhoppningsvis kan Barack Obama ge nya impulser. Ett aktivt USA skulle innebära en omsvängning av politiken i andra länder som dragit fötterna efter sig, säger Birol.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!