Stockholm

Så undviker du giftfläsket

Cancerframkallande ämnen har hittats i irländskt fläskkött. Ett antal svenska grossister handlar med köttet.


Läs mer

Köttfärsskandaler, galna kosjukan, Belgien Blue och blåtunga. Kött- och smittokriserna är många och det är svårt för konsumenten att värdera informationen. Denna gång gäller det cancerframkallade ämnen fläskkött från Irland. Trots larm om halter av det giftiga ämnet, dioxin, tonar tillsynschefen på svenska Livsmedelsverket ned situationen.

– Först vill jag säga att de koncentrationer som kan finnas i de här produkterna innebär en liten risk. Risken är inte akut för konsumenterna. Men har man lång exponering för dioxiner i väldigt höga koncentrationer då finns det en risk för reproduktionsstörningar etc. Därför bör konsumenterna vara återhållsamma när de konsumerar irländskt fläskkött de närmaste dagarna innan vi vet mer, säger Peter Brådenmark, tillsynschef på Livsmedelsverket.

Fläskprodukter producerade sedan den första september återkallas nu i Irland. De svenska grossisterna stoppar också det irländska fläskköttet i sin produktion. Men trots att Findus köttbullar, som nu finns ute i handeln, kan innehålla fläskkött från Irland, menar produktionsdirektör Henrik Nyberg att konsumenterna inte behöver vara oroliga.

– Jag hade inte vart orolig som konsument i detta läget, säger han till Expressen.

Irlands premiärminister, Brian Cowen, uppgav att man kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att stärka allmänhetens förtroende för att livsmedelsindustrin ska kunna gå vidare, skriver BBC. Nu är det viktigt att lokalisera de aktuella producenterna och underleverantörerna av köttet.

– Vi arbetar så snabbt som vi kan för att få fram en lista, uppger en talesman vid Food Standards Agency, motsvarigheten till Livsmedelsverket i Storbritannien, enligt The Mirror.

På samma sätt arbetar man i Sverige för att få kontroll över spridningen av det så kallat giftiga köttet. Men på livsmedelsverket ser man ännu ingen anledning att gå ut med en larm om situationen.

– Just nu, för tillfället, ser vi inte att vi behöver gå ut och larma. Vi måste ha mer information innan vi går ut och informerar, säger Peter Brådenmark, till Sveriges Radio.

Svenska leverantörer som handlar med irländskt fläskkött:

  • Findus. Produktionsdirektör: Henrik Nyberg
  • Restauranggrossisten Servera, som handlar med bland andra kedjan Subway. Inköpsdirektör: Nils Berntsson
  • Familjen Dafgård. Inköpsdirektör: Magnus Dafgård

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.