Sju kvinnor mördade i Tjetjenien

Ytterligare en kvinna har hittas mördad i Tjetjenien. (TT)


En kvinna har hittas mördad, skjuten i huvudet, i Tjetjenien. Det är den sjunde kvinnan som mördats i den ryska delrepubliken den senaste veckan.

Tidigare har sex kvinnor, alla yngre än 30 år, hittats i och runt Tjetjeniens huvudstad Groznyj, rapporterade nyhetsbyrån Interfax på lördagen. Alla hade skjutits.

Enligt åklagare finns det ett samband mellan morden.

Utredare säger att den mest troliga förklaringen är att offren valts ut av mördarna för att de uppträtt på ett sätt som anses "vara syndigt", men de uppgifterna har inte bekräftats.

Våldsamma brott och mord sker regelbundet i de oroliga sydryska republikerna i norra Kaukasus, trots att kriget mellan Tjetjenska rebeller och rysk militär tog slut för flera år sedan.

Tjetjenien är företrädesvis en muslimsk provins där många kvinnor bär sjal och förväntas följa muslimska regler för hur de ska bete sig.

Men seriemord på kvinnor liknande den senaste veckans har inte förekommit tidigare och en del experter ifrågasätter teorin om att morden skulle handla om moral. Det skulle i så fall skulle gå emot kulturen i bergsregionen.

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov fördömer morden, rapporterar tidningen Kommersant.

– Presidenten anser att detta brott, som saknar motstycke i Tjetjenien, inte kan rättfärdigas av någon tradition, vem som än begått det, säger en talesperson för Kadyrov till tidningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!