Protestmöte på Islands nationaldag

Firandet blev ännu en protestdag mot den sittande regeringen. (TT)


Island firade på måndagen 90 år som självständig stat. Men firandet blev ännu en protestdag mot den sittande regeringen.

Cirka 2 000 islänningar slöt enligt AFP upp till ett protestmöte framför statyn av örikets förste nybyggare Ingolfur Arnarson, som blev ännu en förbittrad protest mot statsminister Geir Haarde och hans regering.

I vad som under hösten har börjat bli en lördagstradition har tusentals islänningar varje helg i allt högre tonläge kritiserat regeringens sätt att försöka lösa finanskrisen och krävt att både regeringen och centralbankschefen David Oddsson avgår.

Skyller på bankerna

Haarde har avvisat alla avgångskrav och skyllt ifrån sig på de isländska bankerna, vars vårdslöshet ledde till deras fall. Men de protesterande anser att Haarde och hans regering inte haft tillräcklig kontroll över bankerna. Flera fackföreningar fanns bland nationaldagens mötesarrangörer, som uppmanade islänningarna att ta ledigt under måndagseftermiddagen för att delta i protesten. Men bara drygt en halv procent av de 320 000 islänningarna kom alltså. Under tidigare demonstrationer har deltagarna bland annat krävt att Island omedelbart ska gå med i EU och ersätta den isländska kronan med euron. Haarde förklarade i lördags att det var en "öppen fråga" om Island kommer att behålla sin valuta på lång sikt eller om det kommer att bli ett system som är baserat på euron eller dollarn.

Valutan kollapsade

Enligt Haarde har den pågående finanskrisen visat på svårigheterna med att förvalta en valuta i en liten, öppen ekonomi. Den isländska kronan har kollapsat i den ekonomiska stormen - nu får man drygt 18 isländska kronor för en svensk, jämfört med 9:50 för ett år sedan. Detta trots Europas högsta räntor, med en styrränta på 18 procent. Enligt opinionsundersökningar har islänningarnas attityder gentemot ett EU-medlemskap, och i ännu högre grad anammande av euron, tinat något på sistone.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!